LESENA PERGOLA

Naročnik je želel k sodobno adaptirani hiši z dvema prizidkoma v leseni izvedbi dodati še sodobno pergolo na terasi, ki bo ublažila močno sončno pripeko v poletnem času. Pripravili smo več predlogov za izvedbo pergole. Pri nekaterih izvedbah je lesena pergola izdelana v celoti iz lesa, drugi predlogi so kombinacija lesa in kovinskih detajlov (inoks).

lesena pergolaObstoječi prizidki so oblečeni v leseno fasado, in sicer v les ameriške cedre, zato smo glede na želje naročnika pripravili predloge, pri katerih je tudi lesena pergola izdelana iz ameriške cedre. Prednost tega lesa je predvsem, da je les zelo miren in ne potrebuje nobenega vzdrževanja. Les ameriške cedre vsebuje visok delež olj, zato barvanje ni potrebno. Ta vrsta lesa sčasoma pridobi siv odtenek, vendar nikoli ne počrni, tako kot npr. avtohtone vrste lesa. Da bi bilo potrebnega vzdrževanja čim manj, smo se z naročnikom odločili, da bomo za vezne spoje uporabili izvedbo iz inoksa. Slabost izbire ameriške cedre in izvedbe iz inoksa je visoka cena investicije, vendar je investitorja prepričalo dejstvo, da z vzdrževanjem ne bo nobenega dela.

pergola

Glede na posodobljen videz hiše je investitor želel tudi modernejši izgled pergole. Pri izbranem predlogu smo uporabili zasnovo okvirja, ki je pri novih pergolah zadnja leta pogosto uporabljena, vendar je običajno okvir obrnjen pravokotno na hišo. Pri naši zasnovi smo okvir zasukali, tako, da so lamele postavljene vzporedno s hišo. Zaradi prehodnosti terase smo nekaj vmesnih okvirjev naredili brez vertikal in na ta način dali pergolo svojevrstno obliko.

lesena pergola in inoks
S postavitvijo lamel vzporedno s hišo pergola z ustrezno zgostitvijo lamel tudi brez dodatne zazelenitve ali senčilnih jader doseže svoj učinek. Z okvirno zasnovo pa se arhitekturno tudi “uokviri”, usmeri poglede, ko sedimo v njeni senci.

V sklopu priprave izvedbenih načrtov so bili sprojektirani tudi vsi kovinski detajli – inox, uporabljeni pri sestavi pergole.

Projekt: IDZ, tehnični detajli za izvedbo (2011)

Izvedba: 2011

Stroški investicije (projekt, izvedba): 3000 EUR