NADSTREŠEK ZA AVTO IN ZIMSKI VRT OB STAREJŠI HIŠI

Naročnik je v preteklih mesecih ob starejši hiši že zgradil prostostoječo podkleteno garažo za dve vozili. Ker ima v stanovanjski hiši tudi podnajemnike, se je pokazala potreba, da bi ob hiši izdelali nadstrešek za avto. Prav tako pa je na vrtni strani garaže razmišljal o postavitvi dodatnega nadstreška za zunanje kletno stopnišče oziroma, da bi na tem mestu postavil zimski vrt.

Nadstrešek s kovinsko konstrukcijo

Glede na želje naročnika smo pripravili nekaj možnosti.  Za nadstrešek za avto smo prvo varianto pripravili s kovinsko konstrukcijo. Naročnik je namreč želel poleg nadstreška ob hiši podaljašti tudi streho garaže, ki je na prednjem delu že konzolno podaljšana s polno streho.V predlogu smo nadstrešek za avto postavili na dva stebra, postavljena v notranjost parcele. Stebra sta simetrično pomaknjena proti sredini, da se ne zmanjša možnost manipulacije z vozilom pri njegovi uporabi.

Konzolni nadstrešekS tem dobimo izgled, da nadstrešek konzolno lebdi nad stebroma. Del nadstreška ob garaži je vpet v armiranobetonsko ploščo garaže in se na strani podaljša do nadstreška za avto. S tem postane novi nadstrešek nekakšen povezovalni člen nove garaže in obstoječe starejše hiše.

Lesen nadstrešek za avto

Poleg kovinske izvedbe smo pripravili tudi leseno. Pri tej različici smo se izognili dodatnemu postavljenju stebrov tako, da smo nosilne okvirje nadstreška postavili na stebre ograje. Nosilna stebra ograje bi seveda morala biti ojačana. Dobimo pa na ta način širši uvozno prostor, ki zadošča za parkiranje vozila in še nemoteno hojo ob hiši.

Nadstrešek ob garaži

Preko nosilnih lesenih okvirjev so položeni sekundarni strešni noisilci. Strešni nosilci ob hiši se podaljšajo še naprej, tako da tvorijo skupaj z lesenimi vertikalami še nadstrešek ob garaži. Z dodajanjem vertikalnih elementov dosežemo, da deluje vsaka strešina zase, ob enem pa je povezana v eno celoto.

Nadstrešek iz lesenih okvirjev

Ker je v dani situaciji garaža dokaj ozka za dve vozili, smo pripravili tudi predlog brez vertikalnih elementov pri nadstrešku ob garaži, saj bi bili ti nekoliko moteči pri odpiranju vrat, kadar je avto parkiran pred garažo. Zato smo v tej različici za podporo strešne konstrukcije v celoti uporabili lesene okvirje.

Nadstrešek za več avtomobilov

Strešna konstrukcija v vseh primerih je zamišljena tako, da je lahko pokrita s prosojno ali kovinsko kritino.

Zimski vrt iz stekla

Invsetitor je želel pokriti tudi zunanji stopniščni vhod v kletne prostore garaže. Razmišljal pa je celo o postavitvi zimskega vrta. Izvedba majhnega nadstreška nad stopnicami bi rešila problem zamakanja stopnišča le deloma. Popolnoma zasteklen zimski vrt pa v dani situaciji ne bi popolnoma opravljal svoje funkcije. Zimisk vrtovi se običajno postavljajo ob stanovanjskih prostorih in tako predstavljajo nekakšno vmesno toplotno cono. Te funkcije pa ob garaži ne bi imel in bi bil uporaben predvsem v pomladanskih in jesenskih mesecih.

lesen steklen zimski vrt

Ob navedenih pomislekih in predlogu steklenjaka smo investitorju pripravili še nekoliko drugačen predlog zimskega vrta. Namesto klasičnega steklenjaka bi lahko na tem mestu postavili deloma lesen deloma steklen zimski vrt. Leseni del je lahko toplotno izoliran, notranji prostor pa s tem uporaben tudi pri nižjih oz višjih temperaturah.

Projekt: IDZ (2013)

Izvedba: 2014

Stroški investicije: 16.000,00 eur