HIŠA S KRUŠNO PEČJO

Posebnost pri zasnovi hiše je bila želja, da se v objekt umesti krušna peč in v sklopu velike kuhinje še klasični zidan štedilnik. To je bila oporna točka, okoli katere se je pričela zasnova hiše. Krušna peč je bila stalnica pri podeželskih hišah v preteklosti. S svojo veliko kurilno močjo pa v sodobni, dobro izolirani hiši ni več primerna, da se jo umesti v en prostor velikosti ca. 20 m2.

 
 
 
 
 
Želja naročnikov je bila tudi, da dobita odprt oz. povezan osrednji prostor. Glede na ta dejstva smo naredili malo bolj nekonvencionalno rešitev in smo krušno peč postavili v osrednji del tlorisa in pod kotom 45° na glavne stene. S tem se krušna peč hkrati odpira proti dnevnemu delu in jedilnici. Ob enem pa se s pečjo ogreva celoten bivalni prostor. S tem smo tudi dobili enoten bivalni prostor, ki pa je z osrednjo umestitvijo peči ob enem nekoliko razdeljen v manjše enote.

 
 
 
 
 
Hiša se nahaja v Loškem hribovju, na reliefno nagnjenem terenu. Glede na to je hiša podkletena. Klet je na strani dostopne poti poravnan s terenom. V nivoju kleti je urejen tudi vhod v hišo. Na JZ strani se teren dvigne na nivo pritličja, tako da je na tej strani urejena tudi terasa.

 
 
 
 
 
Fasada je klasično zasnovana. Bivalni prostori so opremljeni z večjimi okni. Pomožni prostori in spalni prostori v mansardi imajo manjša okna. Prednja izpostavljena fasada je dodatno razčlenjena z balkoni.

 
 
 
 
 
Projekt: IDZ, PGD, PZI (2017, 2018)
Izvedba: v izgradnji
Neto površina: 320 m2