UREDITEV DVEH STANOVANJ V HIŠI

tipska hišaNa Gorenjskem postavljena tipična hiša ni več zadoščala bivalnim potrebam njenih uporabnikov. Notranjost hiše je bila že predhodno deloma preurejena, tako da se je v mansardi uredilo ločeno stanovanje. Vendarje pri tem ostal skupni vhod in stopnišče. Prav tako pa si je mlada družina, ki je koristila zgornje stanovanje želela več prostora in izhod na vrt. Na drugi strani pa je mama, ki je živela v pritličju, imela preveč prostora.

 

 

 

hiša za dve družiniZ našo rešitvijo smo zmanjšali stanovanje za mamo in ga uredili tako, da je stanovanje dobilo samostojen vhod. Stanovanje za mamo ima vhod, kopalnico, bivalni prostor in spalnico.

 

 

 

balkonske ograjeZ zmanjšanjem maminega stanovanja se je lahko povečalo stanovanje za mlado družino tako, da je to dobilo bivalni prostor v pritličju, v mansardi pa samo spalne prostore. S tem se je zagotovil tudi dostop na teraso in vrt.

 

 

 

nadstreški za avtoCelotna prenova je bila zamišljena tako, da se hiša preuredi z minimalnimi posegi in brez povečevanja objekta. Vsako od stanovanj je orientirano v svojo smer, tako da se tudi ne motita med seboj.

 

 

 

nadstreškiS preureditvijo notranjosti se je zasnovala tudi prenova fasade. Pri tem se je obstoječe balkone na objektu, ki so bili slabo izrabljeni, deloma odstranilo, deloma zmanjšalo. Preuredila se je tudi njihova ograja. V sklopu preureditve balkonov se je rešilo tudi senčenje na južni strani, kjer so se na balkonih predvideli premični brisoleji, ki bi v dnevnem delu dneva nadomestili senčila na oknih.

 

 

 

 

IDZ: 2015

Projektant: Peter Pogačnik