ŽIVAHNA KOPALNICA

Predmet projekta je bila preureditev obstoječe kopalnice. Obstoječa kopalnica je imela izrazito vzdolžno zasnovo s predprostorom, ločenim WC-jem in kopalniškim delom, znotraj katerega sta umeščena tudi pralni in sušilni stroj.  Želja investitorjev je bila, da se naredi kopalnico živahno, energično, ki te v jutranji zaspanosti povzdigne in napolni z energijo. Spogledovala sta se tudi s keramiko z velikim motivom cvetja ali nekaj podobnega.

kopalniška oprema

Naša naloga je bila najprej kompletni prostor prostorsko preurediti, da celota ne bi bila več razdeljena na toliko delov, in čim bolj logično in funkcionalno umestiti vso potrebno opremo.
Po pripravi in pretehtanju različnih variant smo se skupaj z investitorjem odločili, da se celotni prostor razdeli v dva prostora in sicer v prednji prostor, kjer so umeščeni WC, pisoar, manjši umivalnik in omara za čistilna sredstva. Skozi ta prostor pa se potem vstopa naprej v kopalnico s tušem, pultom z umivalnikom in delom s pralnim in sušilnim strojem. Del za pralni in sušilni stroj smo nekoliko odgradili in ga zaprli s drsnimi vrati, tako da je v času neuporabe skrit.

 
 
 

rumena kopalnica

Ker gre za izrazito vzdolžen prostor, ki je osvetljen z oknom lociranim na krajši stranici prostora, smo na steni z lijakom po celotni dolžini predvideli ogledalo. S tem smo dosegli efekt, da kopalnica vizualno deluje širša, ob enem pa smo tudi efektivno razpršili dnevno svetlobo po celotnem prostoru.

 
 
 
 
 

kopalnica v lesu

Glede na željo investitorjev po živem prostoru smo se odločili za kolekcijo rumenih ploščic proizvajalca Marazzi. V kolekciji so poleg enobarvni ploščic tudi vzorčaste ploščice z nevsiljivim vzorcem. S tem smo dobili širino, s katero smo lahko predvideli za posamezne stene različno površino in s tem naredili prostor razgiban.

 
 
 
 

klpalnice

Na koncu nam je ostala še želja investitorja, da bi imel na ploščicah motiv velikega cveta. To smo izpolnili tako, da bo motiv cveta (s pomočjo digitalnega tiska) apliciran na drsna vrata, za katerim bo skrit pralni del. Na ta način bo motiv lahko večji, bolj edinstven in drsna vratna, ki bi bila sicer bela, uporabljena za oblikovanje celostne podobe kopalnice.

Projektant: Peter Pogačnik
IDZ: 2017